Finanční výhodnost nahrazení zaměstnance osobou samostatně výdělečně činnou

Název práce: Finanční výhodnost nahrazení zaměstnance osobou samostatně výdělečně činnou
Autor(ka) práce: Stacho, Tomáš
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Pavel, Jan
Oponenti práce: Síbrtová, Veronika
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Hlavním cílem této práce je analyzovat finanční výhodnost výkonu závislé a nezávislé činnosti z pohledu fyzické osoby tyto činnosti vykonávající, a na základě provedené analýzy přiřadit jednotlivým měsíčním hrubým mzdám jejich fakturační ekvivalenty. Tyto ekvivalenty jsou přiřazovány na základě rovnosti celoživotní čisté současné hodnoty („ČSH“) mezd a fakturací. ČSH pro mzdu je přitom počítána za předpokladu, že jedinec bude vykonávat celý svůj život závislou činnost, jeho mzda bude konstantně růst a bude tímto rozhodnutím finančně ovlivněn i ve sférách například nemocenské podpory, podpory v nezaměstnanosti a v důchodu. Obdobně je postupováno v případě ČSH fakturace. Data pro model jsou čerpána převážně z příslušných zákonů a také z ČSÚ, využity jsou primárně tabulky Průměrná hrubá měsíční mzda a průměrný počet zaměstnanců a Výdaje na hrubý domácí produkt. Výsledky naznačují, že ekvivalentní fakturace z pohledu jedince, který se rozhoduje mezi výkonem závislé a nezávislé činnosti, by se pohybovala na úrovni 110 % až 130 % požadované hrubé mzdy.
Klíčová slova: zdanění příjmů fyzických osob; zákon o daních z příjmů; závislá práce; podnikání; nelegální práce; švarcsystém
Název práce: The financial advantage of replacing an employee with a self-employed person
Autor(ka) práce: Stacho, Tomáš
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Pavel, Jan
Oponenti práce: Síbrtová, Veronika
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Thesis deals with the problematics of so called „švarcsystém“ in the field of Czech law. The main aim of this work is to analyze the financial advantages of employment income in comparison to entrepreneurship (self-employment) income. Based on this analysis, a range of monthly gross wages (employment income) are paired with their equivalent monthly billings (self-employement income). Equivalence is determined based on the lifetime net present value („NPV“) of wages and billings. NPV of wage is calculated under assumption, that the person will be employed for the whole life and will be affected by other financial consequences of employment structure, such as sickness benefits, unemployment benefits and pensions. NPV of billing is calculated in the same way, only the individual decides to be an entrepreneur for the whole life. Data for the calculation is obtained mainly from the relevant law acts and from Czech Statistical Office, primarily from the table Average gross monthly wage and average number of employees and table Expenditure on GDP. Results indicate that the equivalent monthly billing, from the point of individual deciding between employment or self-employment at age of 20, is between 110 % and 130 % of the gross monthly wage.
Klíčová slova: personal income tax; income tax act; illegal work; švarcsystém; entrepreneurship; dependent work

Informace o studiu

Studijní program / obor: Finance a účetnictví/Zdanění a daňová politika
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta financí a účetnictví
Katedra: Katedra veřejných financí

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 15. 11. 2019
Datum podání práce: 4. 5. 2020
Datum obhajoby: 24. 6. 2020
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/71661/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: