Optimalizace portfolia akcií obchodovaných na BCPP pomocí mean-risk modelů

Název práce: Optimalizácia portfólia akcií obchodovaných na BCPP pomocou mean-risk modelov
Autor(ka) práce: Obergriesová, Lenka
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Borovička, Adam
Oponenti práce: Sokol, Ondřej
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Hlavným cieľom práce je predstavenie a aplikovanie troch mean-risk modelov na vybrané akcie obchodované na pražskej burze cenných papierov. Ide o Markowitzov selektívny model, Mean-Semivariance model a model Podmienenej hodnoty v riziku. Vedľajším cieľom práce je porovnanie týchto sofistikovaných modelov s naivným modelom, v ktorom je každej akcii priradená rovnaká váha v portfóliu. Dáta použité v tejto práci boli získané z aplikácie Refinitiv Eikon with Datastream, na výpočty bol použitý programovací jazyk Python a na optimalizáciu modelovací jazyk CVXPY. Dáta boli rozdelené na dve skupiny - trénovacie a testovacie. V testovacom období najlepšie dopadol Markowitzov selektívny model, nasledovaný Mean-Semivariance modelom a tretí skončil model Podmienenej hodnoty v riziku. Naivné portfólio dosiahlo najnižší výnos, avšak bolo tesne za modelom Podmienenej hodnoty v riziku.
Klíčová slova: Akcia; CVaR; Markowitzov model; Optimalizácia portfólia; Semivariancia
Název práce: Optimalizace portfolia akcií obchodovaných na BCPP pomocí mean-risk modelů
Autor(ka) práce: Obergriesová, Lenka
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Borovička, Adam
Oponenti práce: Sokol, Ondřej
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Hlavním cílem práce je představení a aplikování tří mean-risk modelů na vybrané akcie obchodované na pražské burze cenných papírů. Jde o Markowitzův selektivní model, Mean-Semivariance model a model Podmíněné hodnoty v riziku. Vedlejším cílem práce je porovnání těchto sofistikovaných modelů s naivním modelem, ve kterém je každé akcii přiřazena stejná váha v portfoliu. Data použitá v této práci byla získána z aplikace Refinitiv Eikon with Datastream, na výpočty byl použit programovací jazyk Python a na optimalizaci modelovací jazyk CVXPY. Data byla rozdělena na dvě skupiny - trénovací a testovací. V testovacím období nejlépe dopadl Markowitzův selektivní model, následovaný Mean-Semivariance modelem a třetí skončil model Podmíněné hodnoty v riziku. Naivní portfólio dosáhlo nejnižšího výnosu, avšak bylo jen těsně za modelem Podmíněné hodnoty v riziku.
Klíčová slova: Akcie; CVaR; Markowitzův model; Optimalizace portfolia; Semivariance
Název práce: Optimizing the portfolio of shares traded on the PSE using the mean-risk models
Autor(ka) práce: Obergriesová, Lenka
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Borovička, Adam
Oponenti práce: Sokol, Ondřej
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The primary objective of this thesis is to present and apply three mean-risk models to selected shares traded on the Prague Stock Exchange. These mean-risk models are the Markowitz selective model, the Mean-Semivariance model and the Conditional value at risk model. A secondary objective of the thesis is to compare these sophisticated models with a naive model, in which each stock is assigned the same weight in the portfolio. The data used in the thesis were obtained from the application Refinitiv Eikon with Datastream, the Python programming language was used for the calculations and the CVXPY modeling language was used for the optimisation. The data were divided into two groups - training and testing data. In the test period, the Markowitz model performed best, followed by the Mean-Semivariance model, and the model of Conditional value at risk placed third. The naive portfolio achieved the lowest return, but was just behind the Conditional value at risk model.
Klíčová slova: CVaR; Markowitz model; Portfolio optimization; Semivariance; Stock

Informace o studiu

Studijní program / obor: Kvantitativní metody v ekonomice/Matematické metody v ekonomii
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta informatiky a statistiky
Katedra: Katedra ekonometrie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 2. 10. 2019
Datum podání práce: 5. 5. 2020
Datum obhajoby: 18. 6. 2020
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/71000/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: