Analýza stavových dat v NDN síti

Název práce: Analýza stavových dat v NDN síti
Autor(ka) práce: Kostov, Angel
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Palovský, Radomír
Oponenti práce: Vadinský, Ondřej
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
V této práci jsem provedl analýzu stavových údajů z provozu sítě, která se řídí pravidlyprotokolu pojmenovaných dat (ang. Named Data Networking, NDN). Tento protokol spadápod rodinu infocentrických sítí (ang. Information Centric Networking, ICN), které navrhujínovou internetovou architekturu. Pro splnění cíle jsem prozkoumal existující pojmy a definicetýkající se nové internetové architektury. Pro pochopení důvodů vzniku takovýchto novýchkonceptů jsem se seznámil s omezeními současného TCP/IP a tím pak opodstatnil potřebunové architektury. S vědomím o definicích nové internetové architektuře a znalosti jejípotřeby jsem pak přečetl návrh NDN protokolu, abych získal teoretický přehled NDNprotokolu. Vedle návrhu jsem popsal samotnou vizi projektu a souvislosti s FIA programem,který se týká budoucí internetové architektury. V praktické části jsem pak provedl analýzunad stavovými daty, které jsem získal z emulované NDN sítě. K této úloze jsem použilprogram MiniNDN, který byl vyvinut v rámci NDN projektu, pro výzkum a vývoj tohotoprotokolu. V závěru jsem pak uvedl nové informace, které jsem získal z analýzy a tím pádemdoplnil svůj přehled o fungování NDN protokolu.
Klíčová slova: Named Data Network; Infocentrické sítě; datové výstupy; MiniNDN; stavové informace; virtuální sítě
Název práce: Analýza stavových dat v NDN síti
Autor(ka) práce: Kostov, Angel
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Palovský, Radomír
Oponenti práce: Vadinský, Ondřej
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
This paper contains analysis of operational data from a Named Data Network, NDN protocoltraffic. This protocol is classified as Information Centric Network, ICN, which is the newinternet architecture. The goal of this paper was fulfilled by exploring existing terms anddefinitions of the new internet architecture. In order to understand the need of this newarchitecture the limitations of today's TCP/IP architecture were described. After the definitionof the ICN and understanding the need for research in this field an overall view of the NDNprotocol design was made. This overall view was then extended by the facts which emergedfrom the analysis of the operational data that has originated from NDN traffic. The networkemulator MiniNDN, which has been developed alongside the NDN protocol, was used tocreate a NDN network and collect data from it’s traffic.
Klíčová slova: data output; virtual networks; Information centric network; Named Data Network; MiniNDN; traffic information

Informace o studiu

Studijní program / obor: Aplikovaná informatika/Aplikovaná informatika
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta informatiky a statistiky
Katedra: Katedra informačního a znalostního inženýrství

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 22. 1. 2020
Datum podání práce: 11. 5. 2020
Datum obhajoby: 24. 6. 2020
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/72229/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: