Makroekonomická politika Slovenské republiky a její vliv na podnikatelskou sféru

Název práce: Makroekonomická politika Slovenskej republiky a jej vplyv na podnikateľskú sféru
Autor(ka) práce: Rimská, Miroslava
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Soukup, Jindřich
Oponenti práce: Hudík, Marek
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Diplomová práca skúma dopady makroekonomickej politiky Slovenskej republiky na podnikateľskú sféru, v období medzi rokmi 2008 až 2018. Slovensko, ako člen Európskej únie, má monetárnu politiku riadenú Európskou centrálnou bankou. Práca teda v prvej časti vysvetľuje mechanizmy, ktorými táto banka disponuje v rámci menovej politiky a ich ekonomické efekty. V druhej časti sa následne zaoberá opatreniami uskutočnenými v sledovanom období a skúma ich dopad na domácností a investície firiem, prostredníctvom zmien úrokových sadzieb. Zmena dopytu a úrokových mier vplýva na hodnotu meny ktorá je v podnikateľskej sfére obzvlášť podstatná pre zahraničný obchod. Práca teda zároveň skúma, aký dopad mali opatrenia menovej politiky na úroveň exportu a importu. Za stabilitu štátu zodpovedá aj fiškálna politika, ktorej princípmi, nástrojmi a efektmi sa táto práca zaoberá. Praktická časť analyzuje príjmovú a výdavkovú zložku štátneho rozpočtu a ich vplyv na podnikateľskú sféru.
Klíčová slova: Slovenská republika; monetárna politika; fiškálna politika; podnikateľská sféra
Název práce: Makroekonomická politika Slovenské republiky a její vliv na podnikatelskou sféru
Autor(ka) práce: Rimská, Miroslava
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Soukup, Jindřich
Oponenti práce: Hudík, Marek
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Diplomová práce zkoumá dopady makroekonomické politiky Slovenské republiky na podnikatelskou sféru, v období mezi lety 2008 až 2018.Slovensko, jako člen Evropské unie, má monetární politiku řízenou Evropskou centrální bankou. Práce tedy v první části vysvětluje mechanismy, kterými tato banka disponuje v rámci měnové politiky a jejich ekonomické efekty. Ve druhé části se následně zabývá opatřeními provedenými ve sledovaném období a zkoumá jejich dopad na domácností a investice firem, prostřednictvím změn úrokových sazeb. Změna poptávky a úrokových sazeb ovlivňuje hodnotu měny která je v podnikatelské sféře obzvlášť podstatná pro zahraniční obchod. Práce tedy zároveň zkoumá, jaký dopad měly opatření měnové politiky na úroveň exportu a importu.Za stabilitu státu odpovídá i fiskální politika, jejíž principy, nástroji a efekty se tato práce zabývá. Praktická část analyzuje příjmovou a výdajovou složku státního rozpočtu a jejich vliv na podnikatelskou sféru.
Klíčová slova: fiskální politika; Slovenská republika; monetární politika; podnikatelská sféra
Název práce: Macroeconomic policy of the Slovak Republic and its impact on the business sphere
Autor(ka) práce: Rimská, Miroslava
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Soukup, Jindřich
Oponenti práce: Hudík, Marek
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The diploma thesis examines the impacts of the macroeconomic policy of the Slovak Republic on the business sphere, in the period between 2008 and 2018. Slovakia, as a member of the European Union, has a monetary policy, managed by the European Central Bank. The first part explains the monetary tools of this bank and their economic effects. The second part describes the monetary measures, taken in the given period and examines their impact on the interest rates, demand, and corporate investments. The change in demand and interest rates affects the value of the currency, which is particularly important for foreign trade in the business sphere. Therefore, the work also examines the impact of monetary policy measures on the level of exports and imports.The fiscal policy is also responsible for the stability of the state. The work describes its principles, tools, and effects. The practical part analyses the revenue and expenditure component of the state budget and their impact on the business sphere.
Klíčová slova: monetary policy; fiscal policy; business sphere; Slovak republic

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomika a management/Management
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta podnikohospodářská
Katedra: Katedra manažerské ekonomie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 18. 11. 2019
Datum podání práce: 11. 5. 2020
Datum obhajoby: 9. 6. 2020
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/71684/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: