Implementace scénářů kybernetických útoků na cloudové služby v nástroji Cyber Arena

Název práce: Implementácia scenárov kybernetických útokov na cloudové služby v nástroji Cyber Arena
Autor(ka) práce: Jakúbková, Nadežda
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Zbořil, Martin
Oponenti práce: Čermák, Radim
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Cloud computing je termín, ktorý postupom času získal na svojich rozmeroch, a to najmä vďaka biznisu, ktorému dopomáha v neustálom raste. Využitie cloudových technológií ustavične stúpa a vysoká miera využívania určitých technológií so sebou bez výnimky prináša i odvrátenú stránku, čo vo svete IT značí vysoké množstvo kybernetických hrozieb. Bakalárska práca sa zameriava na cloudové technológie a kybernetické útoky orientované na cloudovú platformu. Cieľom práce je vytvoriť a implementovať scenáre kybernetických útokov špecifických pre cloudové prostredie do nástroja Cyber Arena. V rámci teoretickej časti je čitateľovi predstavený nielen termín cloud computing, ale i počítačová kriminalita či postup kybernetického útoku. Práca prináša i náhľad na riziká cloud computingu, často zneužitých cloudových oblastí a techník využitých pri útokoch. V praktickej časti práce sa čitateľ oboznámi so scenármi kybernetických útokov implementovaných do nástroja Cyber Arena. Nástroj bol vďaka tejto práci obohatený o scenáre špecifické pre cloudové prostredie, ktoré predtým v tomto nástroji nebolo pokryté. Bakalárska práca bola vypracovaná v spolupráci so spoločnosťou PwC Česká republika ako vlastníkom nástroja Cyber Arena.
Klíčová slova: Cyber Arena; cloud computing; kybernetický útok; kill chain; cloud
Název práce: Implementation of cloud based cyber attack scenarios to Cyber Arena
Autor(ka) práce: Jakúbková, Nadežda
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Zbořil, Martin
Oponenti práce: Čermák, Radim
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Cloud computing is a term that is gaining in popularity over time. The wide use of cloud technologies is on the rise with no obstacles lurking on the horizon. It is thanks to the business that the use of this technology keeps rising. Nevertheless, as any vital technology gaining on popularity cloud computing too receives negative response by constantly increasing numbers of cyber threats.The bachelor thesis is focused on cloud technologies and cyber attacks targeting the cloud platform. The aim of this thesis is to develop scenarios of cyber attacks specially designed for the cloud environment. These scenarios are then implemented into a tool called Cyber Arena. The thesis is divided into two main sections. In the beginning, readers are introduced to the term cloud computing, cybercrime and also the kill chain. Furthermore, the thesis provides insight into the areas which tend to be exploited the most as well as techniques used in such attacks and the Cyber Arena tool. In the second section, readers are presented with the scenarios of cyber attacks implemented in the Cyber Arena. By implementation of cloud-specific scenarios the tool now covers the cloud platform. The bachelor thesis was completed in cooperation with PwC Czech Republic, the owner of the Cyber Arena.
Klíčová slova: Cyber Arena; cloud; cyber attack; kill chain; cloud computing
Název práce: Implementace scénářů kybernetických útoků na cloudové služby v nástroji Cyber Arena
Autor(ka) práce: Jakúbková, Nadežda
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Zbořil, Martin
Oponenti práce: Čermák, Radim
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Cloud computing je termín, který postupem času získává na rozměrech. Je tomu tak zejména díky byznysu, kterému dopomáhá v neustálém růstu. Využití cloudových technologií stoupá a vysoká míra užití určitých technologií s sebou bez výjimky přináší i odvrácenou stránku, což se ve světe IT projevuje vysokým množstvím kybernetických hrozeb. Bakalářská práce se zaměřuje na cloudové prostředí a na kybernetické útoky orientované na cloudovou platformu. Cílem práce je vytvořit a implementovat scénáře kybernetických útoků specifických pro cloudové prostředí do nástroje Cyber Arena. V rámci teoretické části je čtenářovi představen nejenom termín cloud computing, ale i počítačová kriminalita či posloupnost kybernetického útoku. Práce přináší také náhled na rizika cloud computingu, často zneužitých cloudových oblastí a technik využívaných při útocích. V praktické části práce se čtenář seznámí se scénáři kybernetických útoků implementovaných do nástroje Cyber Arena. Nástroj byl díky této bakalářské práci obohacen o scénáře specifické pro cloudové prostředí, které předtím nebylo tímto nástrojem pokryto. Bakalářská práce byla vypracovaná ve spolupráci se společností PwC Česká republika jako vlastníkem nástroje Cyber Arena.
Klíčová slova: kill chain; cloud computing; kybernetický útok; Cyber Arena; cloud

Informace o studiu

Studijní program / obor: Aplikovaná informatika/Aplikovaná informatika
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta informatiky a statistiky
Katedra: Katedra systémové analýzy

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 31. 1. 2019
Datum podání práce: 11. 5. 2020
Datum obhajoby: 15. 6. 2020
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/68467/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: