Míra korupce a ekonomická výkonnost

Název práce: Miera korupcie a ekonomická výkonnosť
Autor(ka) práce: Jašík, Anton
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Soukupová, Jana
Oponenti práce: Breňová, Lubomíra
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Táto bakalárska práca je zameraná na mieru korupcie a ekonomickú výkonnosť krajín Vyšehradskej štvorky a Rakúska. Teoretická časť je zameraná na definovanie pojmu, metód merania, príčin a dôsledkov a všeobecne boju proti korupcií. Praktická časť bakalárskej práce je zameraná na regresnú a korelačnú analýzu, ktorá je aplikovaná na ukazovatele a indexy nami vybraných krajín. Okrem vzťahu medzi ekonomickou výkonnosťou a korupciou práca pokrýva aj vzťah medzi technologickou vyspelosťou v oblasti e-governance a korupciou a vzťahu medzi inováciami a korupciou. Medzi ukazovatele a indexy patrí HDP na obyvateľa v PPP, CPI, EGDI (E-Government Development Index) a GII (Global Innovation Index). Cieľom práce je zistiť vzťah a závislosť medzi ukazovateľmi.
Klíčová slova: technologická vyspelosť; príčiny korupcie; korupcia; dôsledky korupcie; ekonomická výkonnosť; inovácie
Název práce: Míra korupce a ekonomická výkonnost
Autor(ka) práce: Jašík, Anton
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Soukupová, Jana
Oponenti práce: Breňová, Lubomíra
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Bakalářská práce je zaměřena na míru korupce a ekonomickou výkonnost zemí Visegrádské čtyřky a Rakouska. Teoretická část je zaměřena na definování pojmu, metod měření, příčin a důsledků a obecně boji proti korupci. Praktická část práce je zaměřena na regresní a srovnávací analýzu, která je aplikována na ukazatele a indexy námi vybraných zemí. Kromě vztahu mezi ekonomickou výkonností a korupcí práce pokrývá i vztah mezi technologickou vyspělostí v oblasti e-governance a korupcí a vztahu mezi inovacemi a korupcí. Mezi ukazatele a indexy patří HDP na obyvatele v PPP, CPI, EGDI (E-Government Development Index) a GII (Global Innovation Index). Cílem práce je zjistit vztah a závislost mezi ukazateli.
Klíčová slova: důsledky korupce; příčiny korupce; ekonomická výkonnost; korupce; technologická vyspělost; inovace
Název práce: Corruption rate and economic performance
Autor(ka) práce: Jašík, Anton
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Soukupová, Jana
Oponenti práce: Breňová, Lubomíra
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
This bachelor thesis is focused on the level of corruption and economic performance of the Visegrad Group countries and Austria. The theoretical part is focused on defining the concept of corruption, methods of measurement, causes and consequences and the fight against corruption in general. The practical part of the bachelor thesis is focused on regression and correlation analysis, which is applied to indicators and indices of our selected countries. In addition to the relationship between economic performance and corruption, the work also covers the relationship between technological sophistication in e-governance and corruption and the relationship between innovation and corruption. Indicators and indices include GDP per capita in PPP, CPI, EGDI (E-Government Development Index) and GII (Global Innovation Index). The aim of the work is to determine the relationship and dependence between indicators.
Klíčová slova: corruption; consequences of corruption; causes of corruption; economic performance; technological maturity; innovation

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomika a management/Podniková ekonomika a management
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta podnikohospodářská
Katedra: Katedra manažerské ekonomie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 16. 1. 2020
Datum podání práce: 13. 5. 2020
Datum obhajoby: 9. 6. 2020
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/73221/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: