Využití vybraných bankrotných modelů pro predikci vývoje cen akcií vybraných společností

Název práce: Využitie vybraných bankrotných modelov pre predikciu vývoja cien akcií vybraných spoločností
Autor(ka) práce: Bednarčík, Marián
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Neumaierová, Inka
Oponenti práce: Slaný, Martin
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Diplomová práca sa zaoberá využitím bankrotných modelov pre predikciu vývoja cien akcií spoločností obchodovaných na burze. Dôvodom výberu tejto témy je potenciálna ochrana investorov proti strate hodnoty ich investícií, keďže investície do individuálnych akcií sú čoraz viac rozšírenejšie medzi individuálnymi investormi, z čoho vyplýva relevantnosť a dôležitosť tejto témy. Na vybratú vzorku spoločností z určitých výrobných odvetví, obchodovaných na burze, sú aplikované vybrané bankrotné modely. Výsledky týchto bankrotných modelov sú následne porovnávané s následným vývojom cien akcií týchto spoločností za rôzne časové úseky, pričom tieto obdobia sú zvolené s ohľadom na vývoj akciového trhu meraného akciovým indexom v rovnakom období. Cieľom je zistiť relevantnosť a spoľahlivosť výsledkov bankrotných modelov obzvlášť pre predikciu poklesu cien akcií. Výsledky tak môžu investorom umožniť chrániť sa v predstihu pred poklesom cien akcií, ktoré majú v portfóliu.
Klíčová slova: Bankrotné modely; Finančné trhy; Cena akcie
Název práce: Utilization of selected bankruptcy models for stock prices prediction of selected companies
Autor(ka) práce: Bednarčík, Marián
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Neumaierová, Inka
Oponenti práce: Slaný, Martin
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The diploma thesis deals with the use of bankruptcy models for predicting the development of stock prices of publicly traded companies. The reason for choosing this topic is the potential protection of investors against the loss of value of their investments, as investments in individual shares are increasingly widespread among individual investors, which implies the relevance and importance of this topic. Selected bankruptcy models are applied to a selected sample of companies from certain industries traded on the stock exchange. The results of these bankruptcy models are then compared with the subsequent development of the share prices of these companies for different periods of time. These periods are selected with regard to the development of the stock market measured by the stock index in the same period. The aim is to determine the relevance and reliability of the results of bankruptcy models, especially for predicting a decline in stock prices. The results can thus enable investors to protect themselves in advance against the fall in the prices of the shares they have in their portfolio.
Klíčová slova: Stock price; Bankruptcy models; Financial markets
Název práce: Využití vybraných bankrotných modelů pro predikci vývoje cen akcií vybraných společností
Autor(ka) práce: Bednarčík, Marián
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Neumaierová, Inka
Oponenti práce: Slaný, Martin
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Diplomová práce se zabývá využitím bankrotných modelů pro predikci vývoje cen akcií společností obchodovaných na burze. Důvodem výběru tohoto tématu je potenciální ochrana investorů proti ztrátě hodnoty jejich investic, neboť investice do individuálních akcií jsou stále více rozšířenější mezi individuálními investory, z čehož vyplývá relevantnost a důležitost tohoto tématu. Na vybraný vzorek společností z určitých výrobních odvětví, obchodovaných na burze, jsou aplikovány vybrané bankrotní modely. Výsledky těchto bankrotních modelů jsou následně porovnávány s následným vývojem cen akcií těchto společností za různé časové úseky, přičemž tato období jsou zvoleny s ohledem na vývoj akciového trhu měřeného akciovým indexem ve stejném období. Cílem je zjistit relevanci a spolehlivost výsledků bankrotních modelů obzvláště pro predikci poklesu cen akcií. Výsledky tak mohou investorům umožnit chránit se v předstihu před poklesem cen akcií, které mají v portfoliu.
Klíčová slova: Bankrotní modely; Finanční trhy; Cena akcie

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomika a management/Management
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta podnikohospodářská
Katedra: Katedra strategie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 18. 2. 2020
Datum podání práce: 13. 5. 2020
Datum obhajoby: 5. 6. 2020
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/72659/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: