Nezaměstnanost a nástroje aktivní politiky zaměstnanosti v Slovenské republice a České republice

Název práce: Nezamestnanosť a nástroje aktívnej politiky zamestnanosti v Slovenskej republike a Českej republike
Autor(ka) práce: Molnárová, Monika
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Adámek, Petr
Oponenti práce: Macáková, Libuše
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Cieľom mojej diplomovej práce je objektívne vyhodnotiť situáciu na trhu práce v Slovenskej a Českej republike a zároveň zhodnotiť nástroje aktívnej politiky trhu práce, ktorú oba štáty realizujú za účelom zlepšenia danej situácie. Práca je rozdelená na dve základné časti a to na časť teoretickú a časť praktickú. V teoretickej časti sa venujem definovaniu a popisu jednotlivých pojmov, delení a teórii, ktoré priamo súvisia so skúmanou problematikou. Ďalej je teoretická časť venovaná priamo aktívnej politike oboch krajín, popisu konkrétnych aktívnych opatrení trhu práce a podmienkam, ktoré musia uchádzači o zamestnanie spĺňať aby sa ich mohli zúčastniť. Hlavná časť mojej diplomovej práce je potom venovaná vývoju nezamestnanosti, štruktúre uchádzačov o zamestnanie v oboch krajinách a najmä využitiu a efektívnosti jednotlivých aktívnych opatrení trhu práce. Na základe uskutočnenej analýzy je možné konštatovať všeobecné zlepšenie situácie na trhu práce, ku ktorému okrem priaznivého vývoja ekonomickej situácie prispeli aj aktívne opatrenia trhu práce. V oboch krajinách sa preukázalo značné opodstatnenie opatrení zameraných špeciálne na najohrozenejšie skupiny nezamestnaných.
Klíčová slova: Nezamestnanosť; Trh práce; Aktívne opatrenia trhu práce
Název práce: Nezaměstnanost a nástroje aktivní politiky zaměstnanosti v Slovenské republice a České republice
Autor(ka) práce: Molnárová, Monika
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Adámek, Petr
Oponenti práce: Macáková, Libuše
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Cílem mé diplomové práce je objektivně vyhodnotit situaci na trhu práce v Slovenskéa České republice a zároveň zhodnotit nástroje aktivní politiky trhu práce, kterou oba státyrealizují za účelem zlepšení dané situace. Práce je rozdělena na dvě základní části, a to načást teoretickou a část praktickou. V teoretické části se věnuji definování a popisujednotlivých pojmů, dělení a teorii, které přímo souvisejí se zkoumanou problematikou. Dáleje teoretická část věnována přímo aktivní politice obou zemí, popisu konkrétníchaktivních opatření trhu práce a podmínkám, které musí uchazeči o zaměstnání splňovat, abyse jich mohli zúčastnit. Hlavní část diplomové práce je pak věnována vývojinezaměstnanosti, struktuře uchazečů o zaměstnání v obou zemích a zejména využití iefektivnosti jednotlivých aktivních opatření trhu práce. Na základě provedené analýzy jemožné konstatovat všeobecné zlepšení situace na trhu práce, ke kterému kromě příznivéhovývoje ekonomické situace přispěly i aktivní opatření trhu práce. V obou zemích seprokázalo značné opodstatnění opatření zaměřených speciálně na nejohroženější skupinynezaměstnaných.
Klíčová slova: Nezaměstnanost; Trh práce; Aktivní politika zaměstnanosti
Název práce: Unemployment and active employment policy instruments in the Slovak Republic and the Czech Republic
Autor(ka) práce: Molnárová, Monika
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Adámek, Petr
Oponenti práce: Macáková, Libuše
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The aim of my master’s thesis is to objectively evaluate the situation on the labour market in Slovakia and the Czech Republic and at the same time to evaluate the instruments of active labor market policy, which both countries implement in order to improve the situation. The work is divided into two basic parts, the theoretical part and the practical part. In the theoretical part I define and describe the individual concepts, divisions and theories that are directly related to the researched issues. Furthermore, in the theoretical part, I deal directly with the active policy of both countries, a description of specific active labor market measures and the conditions that candidate must meet in order to participate. The main part of my thesis is then devoted to the development of unemployment, the structure of unemployed citizens in both countries and especially the use and effectiveness of individual active labour market measures. Based on the analysis, it is possible to state general improvement of the situation on the labour market, to which, in addition to the favorable development of the economic situation, active labor market measures also contributed. In both countries, instruments specifically targeted at the most vulnerable groups of the unemployed have been shown to be the most effective.
Klíčová slova: Active employment policy instruments; Unemployment; Labour market

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomika a management/Management
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta podnikohospodářská
Katedra: Katedra manažerské ekonomie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 22. 1. 2020
Datum podání práce: 14. 5. 2020
Datum obhajoby: 9. 6. 2020
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/72228/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: