Specifika a zvláštnosti vietnamské pracovní síly na českém trhu práce v letech 2009 až 2019

Název práce: Specifika a zvláštnosti vietnamské pracovní síly na českém trhu práce v letech 2009 až 2019
Autor(ka) práce: Tran, Quoc Tiep
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Vostrovská, Zdenka
Oponenti práce: Zeman, Karel
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Cílem této diplomové práce je zanalyzovat specifika a zvláštnosti vietnamské pracovní síly v ČR a zhodnotit její postavení na českém trhu práce v období 2009 až 2019. Na základě této analýzy poté navrhnu soubor národohospodářských doporučení pro zlepšení situace vietnamské pracovní síly. V teoretické části definuji základní pojmy související s trhem práce a migrací. V praktické části využiju metod analýzy a srovnávání dat ke zjištění specifik a zvláštností vietnamské pracovní síly a jejího postavení na českém trhu práce. Praktická část také obsahuje dotazníkové šetření a hloubkové rozhovory s příslušníky vietnamské komunity, které mi pomohou více porozumět vietnamské komunitě v ČR a zjistit její hlavní specifika a problémy, na které naráží v ČR. Na základě jednotlivých analýz navrhnu národohospodářská doporučení pro stát, která zlepší postavení této komunity na českém trhu práce a pomůžou jí lépe se integrovat do majoritní společnosti.
Klíčová slova: migrace; integrace; vietnamská pracovní síla; cizinci; trh práce; Česká republika; Vietnam
Název práce: Specifics and peculiarities of Vietnamese workforce on the Czech labor market in the period from 2009 to 2019
Autor(ka) práce: Tran, Quoc Tiep
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Vostrovská, Zdenka
Oponenti práce: Zeman, Karel
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
The aim of this thesis is to analyse specifics and peculiarities of Vietnamese workforce in the Czech Republic and evaluate its status on the Czech labour market in the period 2009 to 2019. Based on this analysis I will suggest the national economic recommendations to improve the situation of Vietnamese workforce. In the theoretical part I define basic concepts related to the labour market and migration. In the practical part I use the methods of analysis and comparison to evaluate specifics and peculiarities of Vietnamese workforce and its status on the Czech labour market. Practical part also includes the questionnaire research and in-depth interviews with members of the Vietnamese community that will help me to better understand the Vietnamese community in the Czech Republic and find out its main specifics and problems, it encounters in the Czech Republic. On the basis of individual analyses, I am able to propose national economic recommendations for the state that will improve the position of this community on the Czech labour market and help it to integrate better into the majority society.
Klíčová slova: foreigners; Vietnam; migration; integration; Vietnamese workforce; labour market; Czech Republic

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomie a hospodářská správa/Hospodářská politika
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Národohospodářská fakulta
Katedra: Katedra hospodářské a sociální politiky

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 1. 12. 2019
Datum podání práce: 19. 5. 2020
Datum obhajoby: 16. 6. 2020
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/71878/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: