Komparace zdanění příjmů neziskových organizací v Evropě

Název práce: Komparace zdanění příjmů neziskových organizací v Evropě
Autor(ka) práce: Pohunková, Adéla
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Slintáková, Barbora
Oponenti práce: Kudrna, Pavel
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Hlavním cílem této bakalářské práce je porovnat zdanění příjmů nestátních neziskových organizací ve vybraných zemích Evropy – v České republice, Švédsku, Velké Británii a Španělsku. V práci jsou popsány principy zdanění příjmů neziskových organizací v jednotlivých státech. Podmínky, které musí neziskové organizace splňovat, aby získaly daňové zvýhodnění, jaké druhy příjmů jsou při splnění podmínek osvobozené a jaké podléhají dani. Ve všech porovnávaných státech jsou osvobozené příjmy z hlavní činnosti, ale liší se osvobození u příjmů z vedlejších činností. V závěru práce jsem porovnala vybrané podmínky pro získaní daňového zvýhodnění a vybrané principy zdanění. První jsou porovnané daňové sazby a zda jsou sazby stejné pro neziskové organizace a ostatní právnické osoby. Další porovnání se týká podmínky, zda musí neziskové organizace podporovat „širokou“ veřejnost. Následně byly porovnané činnosti, kterými se nezisková organizace může věnovat, aby získala daňové zvýhodnění a jako poslední je porovnaná možnost podnikání jako vedlejší činnosti a možnosti osvobození příjmů z podnikání. Následně je vytvořena modelová nezisková organizace, jejichž příjmy jsou následně zdaněny dle daňové legislativy v jednotlivých státech. Z příkladu vyplývá, že největší daňové zvýhodnění mají neziskové organizace ve Španělsku, pak ve Velké Británii a následně v České republice. Největší zatížení neziskových organizací je ve Švédsku.
Klíčová slova: zdanění příjmů neziskových organizací; neziskové organizace; komparace zdanění příjmů; daň z příjmů
Název práce: Comparison of income taxation of non-profit organizations in Europe
Autor(ka) práce: Pohunková, Adéla
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Slintáková, Barbora
Oponenti práce: Kudrna, Pavel
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
The main aim of this bachelor thesis is to compare income taxation of non-governmental non-profit organizations in the selected countries of Europe – in the Czech Republic, Sweden, Great Britain and Spain. In bachelor thesis there are described the principles of income taxation of non-profit organizations in the selected countries. The conditions that non-profit organizations must meet in order to obtain a tax advantage, what types of income are exempt when the conditions are met, and which are subject to tax. In all countries, which were compared, income from the main activity is exempt, but the exemption differs for income from secondary activities. At the end of the bachelor thesis, I compared selected conditions for obtaining a tax advantage and selected principles of taxation. The first, tax rates are compared and whether the rates are the same for non-profit organizations and for other legal entities. Another comparison concerns the condition that non-profit organizations must support the "general" public. Subsequently, the activities that a non-profit organization can engage in in order to obtain a tax advantage were compared, and lastly, the possibility of doing business as a secondary activity and the possibility of exempting income from business were compared. Then a model non-profit organization is created, whose income is subsequently taxed according to tax legislation in individual countries. The example shows that the largest tax benefits have non-profit organizations in Spain, then in the United Kingdom and then in the Czech Republic. The biggest burden on non-profit organizations is in Sweden.
Klíčová slova: income taxation of non-profit organization; non-profit organizations; comparison of income taxation; income tax

Informace o studiu

Studijní program / obor: Finance a účetnictví/Zdanění a daňová politika
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta financí a účetnictví
Katedra: Katedra veřejných financí

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 31. 10. 2019
Datum podání práce: 26. 5. 2020
Datum obhajoby: 9. 6. 2020
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/71510/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: