Rozpočtový proces obcí na Slovensku

Název práce: Rozpočtový proces obcí na Slovensku
Autor(ka) práce: Pelach, Matej
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Sedmihradská, Lucie
Oponenti práce: Hulínský, Lukáš
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Súčasťou veľkej reformy verejnej správy, ktorá prebiehala na slovenskom území od začiatku tisícročia je zmena v procese tvorby obecného rozpočtu. Programové rozpočtovanie so sebou prinieslo množstvo inovácií, ktoré sa stali zrazu pre všetky obce záväzné. Hlavným cieľom predkladanej bakalárskej práce je popísať a analyzovať dopad reformy verejnej správy v procese tvorby lokálnych programových rozpočtov v slovenskom okresnom meste. Následne poukázať na zmeny v riadení územných samospráv a v praxi zhodnotiť kvalitu ich zvládnutia. K dosiahnutiu cieľa práca používa kvalitatívnu analýzu rozpočtového procesu vybranej municipality – Dolného Kubína. Dáta použité v práci pochádzajú z verejne dostupných dokumentov samosprávy a približujú praktické využívania nástrojov programového rozpočtovania. Výsledkom práce je zistenie, že Dolný Kubín je možné zaradiť medzi obce, ktoré úspešne implementovali programové rozpočtovanie do procesu finančného riadenia samosprávy. Dôvodom je určovanie cieľov a zámerov v súlade s realitou a možnosťami obce.
Klíčová slova: programový rozpočet; rozpočtový proces; samospráva; Slovenská republika
Název práce: Budget process of municipalities in Slovakia
Autor(ka) práce: Pelach, Matej
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Sedmihradská, Lucie
Oponenti práce: Hulínský, Lukáš
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Part of the major public administration reform that has taken place in Slovakia since the beginning of the millennium is a change in the process of creating a municipal budget. Program budgeting brings with it a number of innovations, which suddenly became binding for all municipalities. The main goal of the presented bachelor thesis is to describe and analyze the impact of public administration reform in the process of creating local program budgets in the Slovak district town. Subsequently, to point out the changes in the management of local governments and evaluate the quality of their implementation in practice. To achieve this goal, the work a uses qualitative analysis of the budget process of the selected municipality - Dolný Kubín. The data used in the work come from publicly available documents of self-government and bring closer the practical use of program budgeting tools. The result of the work is finding that Dolný Kubín can be included among the municipalities that have successfully implemented program budgeting in the process of financial management of self-government. The reason is the determination of goals and objectives in accordance with the reality and possibilities of the municipality.
Klíčová slova: budget process; the Slovak Republic ; programme budgeting; municipality
Název práce: Rozpočtový proces obcí na Slovensku
Autor(ka) práce: Pelach, Matej
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Sedmihradská, Lucie
Oponenti práce: Hulínský, Lukáš
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Součástí velké reformy veřejné správy, která probíhala na slovenském území od začátku tisíciletí je změna v procesu tvorby obecního rozpočtu. Programové rozpočtování s sebou přineslo množství inovací, které se staly najednou pro všechny obce závazné. Hlavním cílem předkládané bakalářské práce je popsat a analyzovat dopad reformy veřejné správy v procesu tvorby lokálních programových rozpočtů ve slovenském okresním městě. Následně poukázat na změny v řízení územních samospráv a v praxi zhodnotit kvalitu jejich zvládnutí. K dosažení cíle práce používá kvalitativní analýzu rozpočtového procesu vybrané municipality - Dolného Kubína. Data použitá v práci pocházejí z veřejně dostupných dokumentů samosprávy a přibližují praktické využívání nástrojů programového rozpočtování. Výsledkem práce je zjištění, že Dolný Kubín je možné zařadit mezi obce, které úspěšně implementovali programové rozpočtování do procesu finančního řízení samosprávy. Důvodem je určování cílů a záměrů v souladu s realitou a možnostmi obce.
Klíčová slova: rozpočtový proces; programový rozpočet; samospráva; Slovenská republika

Informace o studiu

Studijní program / obor: Finance a účetnictví/Finance
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta financí a účetnictví
Katedra: Katedra veřejných financí

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 6. 2. 2020
Datum podání práce: 28. 5. 2020
Datum obhajoby: 16. 6. 2020
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/72408/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: