Komparace daňového systému České a Slovenské republiky s důrazem na zdanění příjmů

Název práce: Komparace daňového systému České a Slovenské republiky s důrazem na zdanění příjmů
Autor(ka) práce: Daňková, Kristýna
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Finardi, Savina
Oponenti práce: Kudrna, Pavel
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Cílem této bakalářské práce je komparovat daňové systémy České a Slovenské republiky, zejména daňové zatížení poplatníka v České a Slovenské republice, plynoucí z daně z příjmů fyzických osob. Práce je rozdělena do tří hlavních kapitol. První kapitola pojednává o všech daních, které jsou součástí daňových systémů porovnávaných zemí. Druhá kapitola je zaměřena na komparaci daně z příjmů fyzických osob a sociálního pojistného v Česku a na Slovensku. Poslední částí bakalářské práce je třetí kapitola, která obsahuje dva praktické modelové příklady. První příklad je zaměřen na výpočet a komparaci výše odvodů z titulu daně z příjmů fyzických osob, poplatníka s více druhy příjmů, a sociálního pojistného. Druhý příklad ukazuje rozdíly mezi výší efektivního zdanění práce poplatníka, který žije sám, a poplatníka, který má rodinu. Pro tento výpočet jsou využity násobky průměrné mzdy, platné v roce 2019.
Klíčová slova: daň z příjmů; komparace; efektivní zdanění; nepřímé daně; daňový systém; sociální zabezpečení; přímé daně
Název práce: Comparison of the tax system of the Czech Republic and Slovak Republic with emphasis on income taxation
Autor(ka) práce: Daňková, Kristýna
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Finardi, Savina
Oponenti práce: Kudrna, Pavel
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
The aim of this bachelor’s thesis is to compare the tax system of the Czech and Slovak Republic, in particular the tax burden, resulting from the personal income tax. The thesis is divided into three main chapters. The first chapter discusses all taxes that are part of the tax systems of the countries compared. The second chapter is aimed at comparing personal income tax and social insurance premiums in Czech Republic and Slovakia. The last part of the bachelor thesis is chapter three, which contains two practical model examples. The first example is aimed at calculating and comparing the amount of contributions of the personal income tax and social insurance premiums. The second example shows differences between the level of effective taxation of labour of a taxpayer who lives alone, and a taxpayer who has a family. Multiples of the average wage, in force in 2019, are used for this calculation.
Klíčová slova: effective taxation; direct taxes; income tax; comparisons; social insurance; indirect taxes; tax system

Informace o studiu

Studijní program / obor: Finance a účetnictví/Zdanění a daňová politika
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta financí a účetnictví
Katedra: Katedra veřejných financí

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 17. 10. 2019
Datum podání práce: 1. 6. 2020
Datum obhajoby: 16. 6. 2020
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/71334/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: