Bankovnictví ve Francii - historie a současnost

Název práce: Bankovníctvo vo Francúzsku - história a súčasnosť
Autor(ka) práce: Dolníková, Lenka
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Brada, Jaroslav
Oponenti práce: Metrah, Samy
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Bakalárska práca sa venuje rozboru a popisu historických súvislostí vedúcich k vytvoreniu bankového systému vo Francúzsku. Sleduje jeho vývoj od počiatku až po aktuálny stav, využívajúc pri tom analyticko-syntetickú a komparatívnu metódu na komplexné spracovanie informácií a dát dostupných z odbornej literatúry a článkov. Zatiaľ čo sa cudzojazyčné zdroje použité ako podklad pre prácu venovali len čiastkovým problematikám, bakalárska práca poskytuje ucelený obraz. Okrem vývoja inštitúcií zameraných na súkromný a firemný sektor poskytuje priebežne pohľad aj na vývoj centrálneho bankovníctva, kde sa opiera o zákony a nariadenia. Záver práce je venovaný aktuálnemu usporiadaniu systému bánk, porovnaniu jednotlivých bánk a regulácii a dohľadu.
Klíčová slova: Francúzsko; historický vývoj; centrálna banka; oddelené bankovníctvo
Název práce: Banking in France - history and today
Autor(ka) práce: Dolníková, Lenka
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Brada, Jaroslav
Oponenti práce: Metrah, Samy
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
This thesis aim is to analyse and describe the historical connections that lead to the creation of French banking system. The thesis follows the development from the very beginning until today's state, using the analytical-synthetic and comparative methods to process information and data available from professional literature and articles. While the foreign sources that were used as a base for this work offer only partial insight into the issues, this thesis creates a complete overview of the French banking system. Besides describing the development of institutions dealing with private and corporate sector, it is also dedicated to the development of central banking based on several laws and ordinances. The last part of this thesis is dedicated to the actual banking system, comparison of individual banks and regulatory and supervisory institutions.
Klíčová slova: France; historical development; central bank; separate banking system
Název práce: Bankovnictví ve Francii - historie a současnost
Autor(ka) práce: Dolníková, Lenka
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Brada, Jaroslav
Oponenti práce: Metrah, Samy
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Bakalářská práce se věnuje rozboru a popisu historických souvislostí vedoucích k vytvoření bankovního systému ve Francii. Sleduje jeho vývoj od počátku až po aktuální stav, při využití analyticko-syntetické a komparativní metody, komplexního zpracování informací a dat dostupných z odborné literatury a článků. Zatímco se cizojazyčné zdroje použité jako podklad pro práci věnovaly jen částečným problematikám, bakalářská práce poskytuje ucelený obraz. Kromě vývoje institucí zaměřených na soukromý a firemní sektor poskytuje průběžně pohled i na vývoj centrálního bankovnictví, kde se opírá o zákony a nařízení. Závěr práce je věnován aktuálnímu uspořádání systému bank, porovnání jednotlivých bank, regulací a dohledu.
Klíčová slova: Francie; historický vývoj; centrální banka; oddelené bankovnictví

Informace o studiu

Studijní program / obor: Finance a účetnictví/Finance
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta financí a účetnictví
Katedra: Katedra měnové teorie a politiky

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 11. 10. 2019
Datum podání práce: 2. 6. 2020
Datum obhajoby: 16. 6. 2020
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/71239/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: