Efektivita ekonomické diplomacie CzechInvestu v případě start-upů

Název práce: Efektivita ekonomickej diplomacie CzechInvestu v prípade start-upov
Autor(ka) práce: Martišková, Andrea
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Peterková, Jana
Oponenti práce: Zemanová, Štěpánka
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Cieľom diplomovej práce bolo vyhodnotenie efektivity CzechInvestu ako agentúry v českom prostredí primárne zodpovednej za pomoc začínajúcim podnikom. Práca bola zameraná na inštitucionálne a strategické nastavenie podpory začínajúcich firiem a miesto, ktoré v ňom skúmaná agentúra zastáva. Prostredníctvom analýzy dotazníkového šetrenia start-upov a rozhovorov so zamestnancami CzechInvestu bola zisťovaná odpoveď na otázku, či je agentúra efektívnym aktérom ekonomickej diplomacie v prípade start-upov. Výsledkom riešenia skúmanej problematiky je, že ak vezmeme do úvahy celkovú kvalitu poskytovaných služieb, je CzechInvest efektívnym subjektom ekonomickej diplomacie. Pri pomoci start-upom s exportom do zahraničia a riešením problémov s tým súvisiacich je však CzechInvest efektívny len spolovice. Tieto nedostatky by mohli byť vyriešené individualizáciou služieb v rámci novej agentúry, ktorá vznikne zlúčením CzechInvestu a CzechTradu.
Klíčová slova: ekonomická diplomacia; CzechInvest; efektivita; program podpory; start-up
Název práce: Effectiveness of CzechInvest's economic diplomacy in the case of start-ups
Autor(ka) práce: Martišková, Andrea
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Peterková, Jana
Oponenti práce: Zemanová, Štěpánka
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The aim of the master's thesis is to evaluate the effectiveness of CzechInvest as an agency in the Czech environment primarily responsible for helping start-ups. The work is focused on the institutional and strategic setting of start-up support and the role of the aforementioned agency in it. To answer the question, whether the agency is an effective actor in economic diplomacy in the case of start-ups, the conducted survey of start-ups and interviews with CzechInvest employees were analysed. The results show that if we take into account the overall quality of services provided, CzechInvest is an effective subject of economic diplomacy. However, CzechInvest is only partially effective in helping start-ups with exportation and solving problems. These deficiencies could be resolved by individualizing the services within the new agency which will be created by merging CzechInvest and CzechTrade.
Klíčová slova: economic diplomacy; start-up; CzechInvest; effectiveness; support program
Název práce: Efektivita ekonomické diplomacie CzechInvestu v případě start-upů
Autor(ka) práce: Martišková, Andrea
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Peterková, Jana
Oponenti práce: Zemanová, Štěpánka
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Cílem diplomové práce bylo vyhodnocení efektivity CzechInvestu jako agentury v českém prostředí primárně odpovědné za pomoc začínajícím podnikům. Práce byla zaměřena na institucionální a strategické nastavení podpory začínajících firem a místo, které v něm zkoumána agentura zastává. Prostřednictvím analýzy dotazníkového šetření start-upů a rozhovorů se zaměstnanci CzechInvestu byla zjišťována odpověď na otázku, zda je agentura efektivním aktérem ekonomické diplomacie v případě start-upů. Výsledkem řešení zkoumané problematiky je, že pokud vezmeme v úvahu celkovou kvalitu poskytovaných služeb, je CzechInvest efektivním subjektem ekonomické diplomacie. Při pomoci start-upu s exportem do zahraničí a řešením problémů s tím souvisejících je však CzechInvest efektivní jen částečně. Tyto nedostatky by mohly být vyřešeny individualizací služeb v rámci nové agentury, která vznikne sloučením CzechInvestu a CzechTradu.
Klíčová slova: start-up; ekonomická diplomacie; CzechInvest; efektivita; program podpory

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní politika a diplomacie
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodních studií a diplomacie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 25. 6. 2019
Datum podání práce: 26. 6. 2020
Datum obhajoby: 31. 8. 2020
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/70122/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: