Návrh znalostního systému pro diagnostiku diabetu u psa

Název práce: Návrh znalostného systému pre diagnostiku diabetu u psa
Autor(ka) práce: Rothová, Nicole
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Pudil, Pavel
Oponenti práce: Bína, Vladislav
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Cieľom diplomovej práce je vytvorenie návrhu znalostného systému pre zistenie podozrenia na diagnózu diabetes mellitus u psa. Vytvorený prototyp systému je vytvorený vo dvoch funkčných úrovniach, kedy je druhá funkčná úroveň rozšírená o faktor istoty z expertného aj užívateľského hľadiska. V teoretickej časti je spracovaný úvod do problematiky umelej inteligencie a prehľad používaných metód a princípov v znalostných systémoch. Praktická časť pojednáva o metodike a výbere vhodného expertného systému. Problematika je potom rozpracovaná metodikou prevodu znalostí experta do znalostnej bázy a tvorbou znalostného systému v rámci platformy Windows. Práca bude poskytovať aj návod pre ďalších záujemcov o vývoj podobného systému a námet pre rozvoj pripravenej znalostnej bázy.
Klíčová slova: expertný systém; znalostný systém; znalostná báza; umelá inteligencia; diabetes
Název práce: Design of a knowledge-based system for the diagnosis of diabetes in dogs
Autor(ka) práce: Rothová, Nicole
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Pudil, Pavel
Oponenti práce: Bína, Vladislav
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The diploma thesis aims to create a design of a knowledge-based system for the detection of suspicion of diabetes mellitus in a dog. The prototype of the system is created in two functional levels while the second functional level is extended by a certainty factor from the expert and user point of view. The theoretical part contains an introduction to the topic of artificial intelligence and an overview of the methods and principles used in knowledge-based systems. The practical part deals with the methodology and selection of a suitable expert system. The thesis is further elaborated by the methodology of transferring the expert's knowledge to the knowledge base and subsequently by the creation of a knowledge-based system within the Windows platform. This thesis will also guide others interested in the development of a similar system and will serve as a suggestion for the development of a prepared knowledge base.
Klíčová slova: knowledge system; expert system; artificial intelligence; knowledge base; diabetes
Název práce: Návrh znalostního systému pro diagnostiku diabetu u psa
Autor(ka) práce: Rothová, Nicole
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Pudil, Pavel
Oponenti práce: Bína, Vladislav
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Cílem diplomové práce je vytvoření návrhu znalostního systému pro zjištění podezření na diagnózu diabetes mellitus u psa. Vytvořený prototyp systému je vytvořen ve dvou funkčních úrovních, kdy je druhá funkční úroveň rozšířena o faktor jistoty z expertního i uživatelského hlediska. V teoretické části je zpracován úvod do problematiky umělé inteligence a přehled používaných metod a principů v znalostních systémech. Praktická část pojednává o metodice a výběru vhodného expertního systému. Problematika je pak rozpracována metodikou převodu znalostí experta do znalostní báze a tvorbou znalostního systému v rámci platformy Windows. Práce bude poskytovat i návod pro další zájemce o vývoj podobného systému a námět pro rozvoj připravené znalostní báze.
Klíčová slova: znalostní systém; umělá inteligence; znalostní báze; diabetes; expertní systém

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomika a management/Management
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta managementu
Katedra: Katedra exaktních metod

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 1. 10. 2019
Datum podání práce: 17. 7. 2020
Datum obhajoby: 21. 8. 2020
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/70957/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: