Acta Oeconomica Pragensia 2016, 24(2):63-80 | DOI: 10.18267/j.aop.532

Czech Foreign Trade with Meat and Meat Products

Karina Pohlová, Josef Mezera, Jindřich ©pička
Ústav zemědělské ekonomiky a informací, Mánesova 75, 120 00, Praha 2, Česká republika (pohlova. karina@uzei.cz; mezera.josef@uzei.cz; spicka.jindrich@uzei.cz).

The meat production and meat processing industry are the most important parts of the agribusiness in the Czech Republic. The problem of the industry is its low competitiveness towards foreign producers and processors which results in negative balance of foreign trade. The aim of the article is to evaluate long-term development of value and structure of Czech foreign trade flows of meat and meat products. The analysis covers the period of 2001-2014. The problems of the negative trade balance are revealed through description of the trade flows of meat and meat products, the RCA index and relations between import and export prices. The analysis points out the problems of low competitiveness of the intermediate and finalized meat. Alternatively, Czech Republic has comparative advantage in live animals, sausages and homogenized meat products.

Keywords: relative comparative advantage, trade balance, trade flows, meat processing industry
JEL classification: F14, Q17

Published: April 1, 2016  Show citation

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Pohlová, K., Mezera, J., & ©pička, J. (2016). Czech Foreign Trade with Meat and Meat Products. Acta Oeconomica Pragensia24(2), 63-80. doi: 10.18267/j.aop.532
Download citation

References

  1. BA©EK, V. et al., 2010. České zemědělství ąest let po vstupu do Evropské unie. Praha: Ústav zemědělské ekonomiky a informací. ISBN 978-80-86671-81-9.
  2. BIELIK, P., SMUTKA, L., SVATO©, M. a HUPKOVÁ, D., 2013. Czech and Slovak agricultural foreign trade - two decades after the dissolution. Agricultural Economics - Zemědělská ekonomika. 59(10), 441-453. ISSN 0139-570X. Go to original source...
  3. BURIANOVÁ, J., 2011. Effect of the 2008-2009 economic crisis on the results of agricultural foreign trade of the Czech Republic. Agricultural Economics - Zemědělská ekonomika. 57(5), 226-231. ISSN 0139-570X. Go to original source...
  4. ČECHURA, L. a HOCKMANN, H., 2015. Technological progress in European Pork Production. 24th International Scientific Conference Agrarian Perspectives XXIV. - Global Agribusiness and the Rural Economy. Praha, PEF ČZU, 16. - 18. září, 90-98. ISBN 978-80-213-2581-4.
  5. DOSTÁLOVÁ, J. et al., 2014. Potravinářskézboľíznalství. Ostrava: KEY Publishing s.r.o. ISBN 978-80-7418-208-2.
  6. DOUBEK, V. a ©VASTA, J., 2012. Agricultural trade in example of milk from perspective of multi-criteria analysis. 11th International Scientific Conference on Engineering for Rural Development - Engineering for Rural Development, Jelgava, Latvia, 24. - 25. května, 104-107. ISSN 1691-5976.
  7. IGNJATIJEVIC, S., MATIJASEVIC, J. a MILOJEVIC, I., 2014. Revealed comparative advantages and competitiveness of the processed food sector for the Danube countries. Custos EAgronegocio Online. 10(3), 256-281. ISSN 1808-2882.
  8. NÁGLOVÁ, Z. a ©PIČKA, J., 2015. Structural and economic performance of the meat processing industry in the Central Europe. 24th International Scientific Conference Agrarian Perspectives XXIV. - Global Agribusiness and the Rural Economy. Praha, PEF ČZU, 16. - 18. září, 292-299. ISBN 978-80-213-2581-4.
  9. OECD-FAO, 2015. Agricultural Outlook2015-2024 [online]. [cit. 15. 9. 2015]. Paříľ: OECD. Dostupné z: http://www.fao.org/37a-i4738e.pdf
  10. POHLOVÁ, K., 2015. Ročenka agrárního zahraničního obchodu ČR za rok 2014. Praha: Ústav zemědělské ekonomiky a informací. ISBN 978-80-7271-215-1.
  11. POHLOVÁ, K. a MEZERA, J., 2014. Analysis of Development of Czech Foreign Trade in Foods and Beverages. AGRIS on-line Papers in Economics and Informatics. 6(4), 121-131. ISSN 1804-1930.
  12. SVATO©, M. a SMUTKA, L., 2012. Development of agricultural trade and competitiveness of the commodity structures of individual countries of the Visegrad Group. Agricultural Economics - Zemědělská ekonomika. 58(5), 222-238. ISSN 0139-570X. Go to original source...
  13. ©PIČKA, J. a NÁGLOVÁ, Z., 2015. Učňovské ąkolství v oboru Řezník - uzenář očima středních odborných ąkol a učilią». MASO. 26(5), 32-38. ISSN 1210-4086.
  14. VOLO©ÍN, J., SMUTKA, L. a SELBY, R., 2011. Analysis of the external and internal influences on the CR agrarian foreign trade. Agricultural Economics - Zemědělská ekonomika. 57(9), 422-435. ISSN 0139-570X. Go to original source...
  15. ČSÚ. Databáze zahraničního obchodu ČSÚ [online]. Dostupné z: http://apl.czso.cz/pll/stazo/STAZO.STAZO
  16. EUROSTAT. Databáze zahraničního obchodu [online]. Dostupné z: http://ec.europa.eu/eurostat/data/database
  17. KOLEKTIV AUTORŮ, září 2014. Situační a výhledová zpráva - Vepřové maso. Praha: Ministerstvo zemědělství.
  18. KOLEKTIV AUTORŮ, listopad 2014. Situační a výhledová zpráva - Drůbeľ a vejce. Praha: Ministerstvo zemědělství.
  19. KOLEKTIV AUTORŮ, prosinec 2013. Situační a výhledová zpráva Skot - Hovězí maso. Praha: Ministerstvo zemědělství.
  20. KOLEKTIV AUTORŮ, 2015. Panorama potravinářského průmyslu 2014. Praha: Ministerstvo zemědělství, Ústav zemědělské ekonomiky a informací.

This is an open access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License (CC BY 4.0), which permits use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original publication is properly cited. No use, distribution or reproduction is permitted which does not comply with these terms.