Nová aula ponese jméno prof. JUDr. Františka Vencovského

2. června
2008

V úterý 27. května 2008 byla slavnostně odhalena pamětní deska prof. JUDr. Františka Vencovského umístěná v předsálí Nové auly, která od nynějška ponese jméno tohoto významného ekonoma.

Pamětní desku odhalil rektor VŠE v Praze, prof. Ing. Richard Hindls, CSc. spolu s děkanem Fakulty financí a účetnictví, doc. Ing. Petrem Dvořákem, Ph.D. za přítomnosti členů Vědecké rady VŠE v Praze a dalších hostů z řad akademické obce VŠE v Praze. Pozvání přijala i manželka prof. Vencovského.

Prof. JUDr. František Vencovský (12. 1. 1923 – 5. 7. 2006) byl významným českým národohospodářem a historikem v oblasti dějin ekonomického myšlení, bankovnictví a měnové teorie a politiky, který byl ještě za svého života respektován jako vynikající odborník všemi generacemi ekonomů působících v těchto oblastech. V roce 1998 byly vydány Dějiny českého ekonomického myšlení do roku 1948, které jsou považovány za vrcholné literární dílo prof. Vencovského.

Prof. Vencovský dostal za svou činnost řadu vyznamenání a medailí, mezi kterými lze jmenovat medaili Za zásluhy II. stupně, za zásluhy o stát v oblasti hospodářské a v oblasti vědy, která mu jako vůbec prvnímu ekonomovi v historii byla udělena prezidentem republiky Václavem Klausem v roce 2003. Vysokou školou ekonomickou v Praze byla prof. Vencovskému v roce 2003 udělena Medaile Aloise Rašína. V roce 2004 se prof. Vencovský stal historicky prvním laureátem Ceny České společnosti ekonomické za dlouhodobý přínos českému ekonomickému myšlení, která mu byla udělena za přínos k rozvoji české monetární teorie a politiky a za přínos v oblasti dějin české monetární teorie, měnové politiky a bankovnictví.

Prof. Vencovský působil na VŠE v Praze od roku 1993, kdy se stal členem Katedry měnové teorie a politiky Fakulty financí a účetnictví. V současné době je možné v předsálí Nové, nyní již Vencovského, auly shlédnout výstavku připomínající působení a život prof. Vencovského.

 

 

 

 

 

Fotogalerie